Alt soy nedir

Miras hukukunda alt soy, çocuklar, torunlar, torunlarının çocukları, çocuklarının torunları ve devamı şeklinde oluyor. Miras bırakanın altsoyu 1. Zümre mirasçılardır.

Alt soy kimleri kapsar?

Miras bırakanın ölümü üzerine birinci derece (zümre) mirasçıları onun altsoyudur. Altsoy, miras bırakanın çocukları, torunları ve bunlardan doğanların tamamını kapsar. Murisin çocukları zümre başı olarak kabul edilir.

Alt soy üst soy ne demek?

Biri diğerinden gelen kişiler arasında üst soy (usul)- alt soy (füruu) hısımlığı (Düz çizgi hısımlığı); Kişinin kendisinden geldiği kişiler yani kişinin olmasına kaynaklık edenler üstsoy(usul), kişinin kendisinden olanlar altsoy (füruu) adını alır. Baba, dede, nine üst soy, çoçuk, torun alt soya örnektir.

Muristen doğan hak nedir?

Kısaca izah etmek gerekirse bu haklar miras bırakanların terekesinde bulunmaz ve direkt olarak mirasçıların şahıslarında doğar. Bu haklar kamu hukukundan doğabileceği gibi, özel hukuktan kaynaklanan bir takım haklar da bunlara dahil edilebilecektir.

En yakın yasal mirasçılar kimlerdir?

Kimler Yasal Mirasçı Olabilir? Kanunumuza göre yasal mirasçılar; ölenin akrabalarıdır. Bununla birlikte evlatlık ve sağ kalan eşe de yasal miras hakkı tanınmaktadır. Ölenin hiç mirasçısı olmadığı takdirde Devlet de ikinci derecede yasal mirasçı olur.

Veraset ilamında 8 pay ne demek?

Ölenin çocuğu var ise, karısı 1/4 pay almakta geriye kalan pay ise çocuklar arasında bölüştürülmektedir. Ahmet'in vefat etmesi, Zekiye'nin yaşıyor olması halinde miras payı (Mirasçılık payı) şu şekilde olacaktır: Miras payı 8 pay kabul edilecek, Zekiye 2 pay, Ayşe 3 pay, Ahmet ise 3 pay alacaktır.

Veraset ilamında 3 pay ne demek?

Sağ kalan eşin miras payı bulunduğu zümreye farklılık gösterecektir. Şöyle ki sağ kalan eş: Birinci zümreyle birlikte mirasçı olmuşsa mirastan 1/4 pay, … Miras bırakanın büyükanne ve büyükbabaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa mirastan 3/4 pay, bunlar da yoksa mirasın tamamını alacaktır.

Kardeş alt soy mu üst soy mu?

Maddenin ikinci fıkrasına göre kan hısımlığı üstsoyaltsoy ve yansoy hısımlığı olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer hısımlar birbirinden gelmekte ise(büyükbaba, baba, çocuk, çocuğun çocuğu) üstsoyaltsoy, hısımlar ortak bir kökten gelmekte ise(kardeşler, dayı- yeğen) yansoy hısımlığı mevcuttur.