Ekonomik sosyal ve kültürel haklar uluslararası sözleşmesi

Hangisi Birleşmiş Milletler’in ekonomik sosyal ve kültürel haklar Uluslararası?

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi (İngilizce: International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, kısaca ICESCR), 16 Aralık 1966'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve 3 Ocak 1976 itibarıyla yürürlüğe giren çok taraflı bir antlaşmadır.

Ekonomik Sosyal kültürel haklar Nelerdir?

Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır. Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar, uluslararası ve bölgesel insan hakları güvenceleri ile tanınmış ve koruma altına alınmıştır.

Birleşmiş Milletler’in ekonomik sosyal ve kültürel haklar Uluslararası Sözleşmesi ne göre kurulan şey nedir?

Sözleşmeyle, taraf devletler bireylere işçi hakları, sağlık hakkı, eğitim hakkı ve yeterli bir yaşam standardı hakkı dahil olmak üzere çeşitli ekonomik, sosyal ve kültürel haklar verilmesine yönelik çalışmayı taahhüt etmektedir.

Ekonomik sosyal ve kültürel haklar Uluslararası Sözleşmesi hangi örgüt?

Sözleşme, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 16 Aralık 1966 tarih ve 2200 A (XXI) sayılı kararıyla kabul edilmiş ve 19 Aralık 1966 tarihinde imzaya açılmıştır. Sözleşme, 3 Ocak 1976 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ekonomik sosyal ve kültürel haklar Komitesi Nedir?

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi, taraf devletlerin kendisine sundukları raporları inceler ve değerlendirir. Taraf devletler, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'ye taraf oldukları ilk iki yıl içinde, daha sonra da her beş yılda bir Komite'ye rapor sunmakla yükümlüdürler.

Tüm sosyal haklar nelerdir?

Toplumsal yaşama tam katılım için gerekli olan haklardır. Öncelikli olarak eğitim hakkını, aile kurma ve sürdürme hakkını, sağlık hakkını, ayrımcılıktan korunma hakkını içerir.

Sosyal haklar nelerdir maddeler halinde?

Toplumsal yaşama tam katılım için gerekli olan haklardır. Öncelikli olarak eğitim hakkını, aile kurma ve sürdürme hakkını, sağlık hakkını, ayrımcılıktan korunma hakkını içerir. Kim olursak olalım, toplumsal ya da ulusal kökenlerimiz ne olursa olsun, kadın ya da erkek olalım, eğitim hepimizin hakkıdır.