Halfeti gölü hikayesi

Halfeti neden sular altında kaldı?

Gaziantep ile Şanlıurfa'nın tam ortasında yer alan Halfeti Urfa'ya bağlı bir ilçemiz. … Bilmeyenler için kısaca bahsedelim; 2000 yılında Birecik Barajı'nın yapımının tamamlanmasıyla Halfeti ve çevresindeki köyler sular altında kalmış.

Halfeti nin hikayesi nedir?

Halfeti'nin adında ölümsüz bir aşk hikayesi gizli. Söylenceye göre birbirlerini delicesine seven Halil ve Fatma adında iki gencin kavuşmasına aileleri engel olmuş. … Onların anısına o tarihten sonra ilçe Halil ile Fatma'nın kısaltılmış hali olan "Halfeti" adıyla anılmaya başlamış.

Halfeti de suya girilir mi?

Sular altında kalan Halfeti, zaman içerisinde turizmin en canlı noktası olmuş. İsterseniz sular altında kalan yeri tekne ile gezebiliyorsunuz. Suyun altında, mezarlar, camiler, yollar, evler, okullar sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor.

Halfeti Evleri nerede?

Şanlıurfa'nın batısında kalan Halfeti, şehir merkezine yaklaşık 145 km uzaklıkta bulunur. Fırat Nehri üzerindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Halfeti; Birecik ilçesine 40 km, Bozova'ya ise 73 km uzaklıktadır.

Halfeti ne zaman taşındı?

Şehrin nüfusunun 19. yüzyılda 5-l0 haneye kadar düşmesi ve Rumkale'nin harap olmasıyla yerleşim alanı Fırat'ın karşı sahiline nakledilmiş ve bugünkü Halfeti yerleşimi kurulmuştur. 1926 yılına kadar Birecik'e bağlı bir nahiye olan Halfeti, 1954 yılında ilçe haline getirilmiştir.

Halfeti ismi nereden geliyor?

II. yüzyılda Bizanslıların eline geçince bu kez Romaion Koyla adını almıştır. Halkın söylediğine göre Halfeti adı zamanında birbirini çok seven Xelil ve Fate adlı iki gencin birbirini sevip kavuşamamaları üzerine şehrin adı Xel u Fate (Halil ve Fate) olarak anılmış ve bu isim günümüze Kürtçe Xelfetî olarak gelmiştir.

Karagül hikayesi nedir?

Karagülün şeytanın gülü olduğunu iddia eden bir efsane daha var. İnanışa göre karagül, şeytanın gülüymüş ve kimse ona dokunmazmış. Ancak karagül bir gün bir kıza madalyon olarak gözükmüş. Kız madalyonu sahibine vermek için eline alınca, şeytanın gülüne dokundu diye kızı cadı ilan etmiş halk.