Kapitülasyonların kaldırılması sonuçları

Kapitülasyonlar Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ile yapılan 28 Mart 1921 Anlaşmasının 7. Maddesiyle "geçersiz ve kaldırılmış" sayıldı. Kapitülasyonların gerçek anlamda kaldırılması ise Lozan Antlaşması'yla olmuştur.

Kapitülasyon nedir ve Osmanlı devletine ne gibi etkileri olmuştur?

Yabancı mallarının vergisinin düşmesiyle yerli mallarına talep azalmış, böylece üretim azalmış, işsizlik artmış, hammaddeler işlenmeden yurtdışına satılır olmuş, ekonomi çökmüş ve Osmanlı Devleti bir sömürge haline gelmiştir. …

Kapitülasyonların kaldırılması ne demektir?

Devletler arasında görülen kapitülasyon, antlaşmalar halinde düzenlenmektedir. Osmanlı Devleti'nde kapitülasyonlar sadece yabancılara verilmiş olup yerel halk böyle bir ayrıcalıktan faydalanamamıştır. … 1923 yılında resmen Lozan Antlaşması'nın imzalanması ile kapitülasyonlara son verilmiştir.

Kapitülasyonları tek taraflı kaldırmak ne demek?

I.Dünya Savaşı ortamı değerlendirilmeye çalışıldı ve 7 Eylül 1914 tarihinde Osmanlı Devleti tek taraflı olarak kapitülasyonları kaldırdığını ilan etti. Bu duruma Almanya ve Avusturya başta olmak üzere diğer devletler karşı çıktılar. … Bu tarihte Osmanlı Devleti daha savaşa girmemiş tarafsız bir politika izliyordu.

Kapitülasyonları neden kaldırdı?

II. Meşrutiyet sonrasında iktidara gelen İttihat ve Terakki Hükûmeti de kapitülasyonlardan kurtulmanın fırsatını kollamıştır. Birinci Dünya Savaşı'nın sebep olduğu gerginlik ve Avrupalı Devletlerin karşı karşıya gelmesini de fırsat bilen Osmanlı Devleti tek taraflı olarak kapitülasyonları kaldırdığını duyurmuştur.

Osmanlı Devleti kimlere kapitülasyon vermiştir?

Evre evre kapitülasyonlar İlk kapitülasyonlar Macaristan, Sırbistan ve Akdeniz kıyısındaki Arap ülkeleri tarafından verildi. Bu devletlerin amacı ticareti kendi ülkelerine çekmekti. 15-16. yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu da aynı nedenlerle Venedik, Ceneviz ve Fransızlara kapitülasyonlar vermişti.

Osmanlı Devletinde kapitülasyon nedir?

Kapitülasyon, bir devletin bir anlaşmaya bağlı olarak başka devletlere tanıdığı iktisadi ve sosyal ayrıcalıklara denir. … Osmanlı döneminde ilk kez Fatih Sultan Mehmet tarafından Venedik Devleti'ne İstanbul'da elçi bulundurma hakkı verilerek siyasi kapitülasyon verilmiştir.

Kapitülasyonlar ne demek?

Kapitülasyon, bir devletin bir anlaşmaya bağlı olarak başka devletlere tanıdığı iktisadi ve sosyal ayrıcalıklara denir. Müslüman hükümdarların Avrupalı tacirlere vermiş olduğu ticari faaliyet iznidir. … Kapitülasyon kelimesinin kökeninde Latince caput (baş) sözcüğü vardır.