Organik tarım nedir

Organik tarım nedir ve nasıl yapılır?

Çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden, yapay dış girdileri kullanmaksızın (kimyasal gübre ve pestisit gibi), sürdürülebilir, verimliliğe dayalı, , toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve kayıtlı olan sertifikalı bir üretim şeklidir.

Organik tarım nedir kısa ve öz?

Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir.

Organik tarım alanı nedir?

Organik olarak üretilen ürünler doğa ve canlılara dost üretim şekliyle üretilen ürünlerdir. Organik tarım üretim sisteminde sağlığa ve doğaya zararlı kimyasallar kullanılmaz, bunun yerine organik mevzuatlarla uygunluğuna onay verilmiş maddeler, yeşil gübreleme, münavebele ve biyolojik mücadele yöntemleri uygulanır.

Organik tarım nedir ne amaçla yapılır?

Organik tarımın amacı şunlardır: Enerji ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı (su, toprak, organik madde gibi). Toprak verimliliğinin ve biyolojik aktivitenin sürdürülmesi ve geliştirilmesi. Çiftçileri zararlı kimyasallardan korumak. Hayvan sağlığı ve refahını sağlamak.

Organik tarım için gerekli şartlar nelerdir?

Genel Özellikler:

  • İnsana, hayvana ve doğaya uyumlu olması,
  • Biyolojik çeşitliliğin korunması,
  • Agroekosisteme uygun, dayanıklı, sağlıklı tohum ve bitki çeşitlerinin seçilmesi,
  • Bitki ve toprak direncini arttırıcı uygulamaların ön planda tutulması,
  • Sentetik kimyasal ilaç, büyüme düzenleyiciler ve gübrelerin kullanılmaması,

Türkiye’de organik tarım nerelerde yapılır?

TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM

  • En fazla organik üretim yapılan bölge % 66,2 ile Doğu Anadolu Bölgesidir.
  • % 12,4 ile Ege Bölgesi ikinci sırada,
  • % 8,8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi üçüncü sırada,
  • % 5,4 ile İç Anadolu Bölgesi dördüncü sırada,
  • % 4,2 ile Karadeniz Bölgesi beşinci sırada,
  • % 1,8 ile Akdeniz Bölgesi altıncı sırada,

Organik tarım ürünleri nelerdir?

Türkiye'de yetişen organik tarım ürünleri nelerdir?

  • Bitkisel ürünler, yaş sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, baharatlar, bakliyatlar(nohut, fasulye, mercimek), hububat ürünleri( buğday, arpa, yulaf) tıbbi ve aromatik bitkiler.
  • Hayvansal ürünler, et, süt bal, yumurta ve yağlar.