Parenteral ilaç uygulama yolları

Parenteral yolla ilaç uygulama nedir?

Parenteral tedavi; terapötik ajanların (ilaçların) sindirim sistemi dışındaki tüm yollarla verilmesidir.

İlaç uygulama yöntemleri nelerdir?

Sistemik uygulamada ilaçlar; enteral, parenteral, inhalasyon ve transdermal yollar ile verilir. Enteral ilaç uygulamada ilaçlar mide-bağırsak kanalına oral, sublingual ve rektal yollardan verilir.

Enteral uygulama yolları nelerdir?

Ağızdan ilaç alamayan hastalarda, alternatif uygulama yolları olarak ilacın intravenöz, intramusküler, subkütan, inhale, transdermal, rektal yollar ve dil altı tabletler gibi farklı dozaj şekilleri mevcut olduğunda uygulamada öncelikle tercih edilmektedir.

İlaçların lokal uygulama yolları nelerdir?

Hastaya verilen ilacın uygulandığı bölgede gösterdiği etkiye lokal etki denir. Lokal uygulama ilacın belli bir bölgeye etki etmesi amacıyla kullanılır. Bu yollardan bazıları (intranazal, rektal, bukkal) kullanılma nedenine ve kullanılan ilaca bağlı olarak sistemik etki elde edilmesine de olanak sağlar.

Parenteral enjeksiyon ne demek?

Sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesidir. İntravenöz tedavide kan ürünlerinin transfüzyonu veya infüzyon uygulamaları yapılmaktadır.

Intraplevral uygulama ne demek?

İntraplevral / intraperitoneal uygulama: Karın boşluğuna yapılan injeksiyondur. Göbek- pubis (kasık) mesafesinin 1/3'ü kadar altındaki bir noktadan girilerek yapılır. İntraartiküler uygulama: Eklem iltihaplarında kortikosteroid ve antibakteriyel ilaçların uygulanması eklemlere uygulanmasıdır.

Uygulama şekillerine göre ilaçlar kaça ayrılır?

İlaç uygulama şekilleri iki kısma ayrılır. 1- Lokal uygulama • 2- Sistemik uygulama • Lokal Uygulama: Alınan ilacın etkisi vücudun belirli organında yada bölgesinde görülür.