Yeraltı barajı nedir

Yeraltı barajları; yeraltındaki gözenekli ortamlarda yeraltısuyunun depolanması ve küçük ölçekli su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla inşa edilmekte olan ve yapım teknikleri gün geçtikçe çeşitlenen ve gelişen su yapılarıdır.

Yeralti Barajı nasil olur?

Yeraltı barajı, kurak ve yarı kurak bölgelerde suların, toprak yüzeyi altında depolayan baraj tipidir. Yeraltı suyunun akım doğrultusu yönünde bir baraj seti yapılarak, suyun akiferde biriktirildiği yapılardır. Yeraltında gözenekli alanlarda, hidrojeolojik ve jeolojik şartların uygun olduğu alanlarda uygulanır.

Türkiye’de yeraltı barajı kaç tane?

Tarım ve Orman Bakanlığı, yurt genelinde 100 yer altı barajı inşa ediyor. 16'sı tamamlanan yer altı barajı ve suni besleme tesisinde yıllık 40 milyon metreküp su depolanabilecek.

Türkiye’de yeraltı barajları var mı?

Yeraltı barajları özellikle böyle kuraklık günlerinde büyük önem taşıyor. Bu barajlar İzmir'de, Uşak'ta, Kütahya'da, Trakya bölgesinde var.

Yeraltı Barajı nereye yapılacak?

Yeraltı barajları çoğunlukla vadi alüvyonlarında inşa edilmekte, ancak son yıllarda sahil bölgelerinde kaya akiferlerinde de inşa edilmeye başlandığı görülmektedir.

Yeraltı barajlarının yer seçiminde nelere dikkat edilir?

Yeraltı barajlarının yer seçiminde jeolojik-hidrojeolojik ve sondaj çalışmalarıyla akiferin ve bent yerinin geometrisi, ana kayanın geçirimsizliği, geçirimsiz ana kayanın derinliği ortaya konmalıdır.

Yeraltı depolaması nedir?

yeraltısuyunun depolanması ve küçük ölçekli su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla inşa edilmekte olan ve yapım teknikleri gün geçtikçe çeşitlenen ve gelişen su yapılarıdır. Dünyanın bütün kurak ve yarikurak bölgelerinde jeolojik, hidrojeolojik koşulların uygun olması halinde inşa edilebilir.

Yeraltı suyu ne işe yarar?

Yeraltı suları; kısa süre içinde işletmeye alınabildiğinden, genellikle arıtma gerektirmediğinden çok uzun zamandan beri içme-kullanma, tarımsal sulama ve endüstri suyu talebini karşılamakta kullanılan bir kaynaktır (ORSAM, 2011 ; Yetiş, 2013).