Ölünün arkasından konuşmak

İslam dininde ölülerin arkasından konuşulup konuşulamayacağını değerlendiren İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, “İslamiyet'te ölünün de dirinin de arkasından konuşulmasına 'gıybet' denir. Bir kişinin duyduğunda üzülebileceği dünyevi kusurunu arkasından söylemek gıybet etmektir. Gıybet çok büyük bir günah ve haramdır.31-Dec-2015

Ölünün arkasından neden konuşulmaz?

Ölünün arkasından konuşulmaz” şeklinde dini bir kural bulunmayıp, ölülerin arkalarından yapılacak yorumlarda hayırla anılmaları bir ahlâki düsturdur. … Örfî ve ananevî arka planının yanı sıra dinî gelenekten de beslenen bu tavrın kaynağının Kur'an olduğu da iddia edilir.

Bir insanın arkasından konuşmak günah mı?

İslam'da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir. Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz.

Çok ağlamak ölüyü rahatsız eder mi?

Bütün müctehitler, aile efradının ve hayattakilerin yasak olan şekilde ağlamaları sebebiyle ölüye azap edilmeyeceğini, ancak eskiden Araplarda olduğu gibi ölü, böyle yapılmasını vasiyyet etmişse -ki bu şekilde vasiyyet etmek haramdır- yahut da yasak olan şekilde ağlayacaklarını bilip de, ağlamamalarını vasiyyet …

Ölen kişinin arkasından ne yapılır?

Konumuzun daha iyi anlaşılabilmesi için başkalarının ölünün yararına yapabilecekleri işleri maddeler halinde açıklamaya çalışalım:

  1. Ölünün Borcunun Ödenmesi: …
  2. Dua ve İstiğfar: …
  3. Sadaka Vermek: …
  4. Ölenin Borcu Olan Oruçlarının Geride Kalan Akrabaları Tarafından Tutulması: …
  5. Ölen Kişi Yerine Yapılacak Hac: …
  6. Ölü Adına Kurban Kesmek:

Ölünün arkasından konuşmak kul hakkı mıdır?

İslam dininde ölülerin arkasından konuşulup konuşulamayacağını değerlendiren İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, “İslamiyet'te ölünün de dirinin de arkasından konuşulmasına 'gıybet' denir. Bir kişinin duyduğunda üzülebileceği dünyevi kusurunu arkasından söylemek gıybet etmektir. Gıybet çok büyük bir günah ve haramdır.

Ölen bir insanın arkasından ne denir?

Taziye de bulunurken genelde "Başını sağ olsun", "Allah mekanını cennet etsin", "Allah taksiratını affetsin" gibi cümleler söylenmektedir. Peygamber efendimiz (SAV) çoğu hadisinde ölen bir kimsenin arkasından kötü söz söylenmemesi gerektiğini ve her zaman iyi konuşulması gerektiğini buyurmuştur.

Gıybet günahı nasıl affedilir?

1– Günahı hemen söküp atmak, 2– Onu yaptığından pişman olmak. 3– Bir daha onu yapmamaya kararlı olmak. Kul haklarından tevbe için bu şartlarla beraber şu dördüncüsü de şarttır: O da hak sahibine hakkini vermek yahut bağışlanmasını ve temize çıkarılmasını istemektir.